Jak správně pečovat o dětskou pokožku?

Ne každý to ví, ale pokožka dětí je 5x tenčí, než pokožka dospělého člověka. Z tohoto důvodu se látky nanesené na dětskou kůži vstřebají do těla téměř beze zbytku. Je proto logické, že musíme dávat obzvlášť velký pozor, co dětem na pokožku nanášíme. Vyznat se v nepřeberném množství dětských produktů je dřina, ale nemějte strach – my vám rádi poradíme!


187A2336


Co se odehrává v dětském těle?


Kůže novorozenců a kojenců obsahuje o skoro 80 % více vody než tělo dospělého člověka. Je velmi citlivá a náchylná a je daleko tenčí. Až do věku 6 let, nemá naplno vyvinuté ochranné vrstvy. Proto látky, které se dostanou do styku s dětskou kůží, rychle přecházejí do krevního oběhu dítěte. Z tohoto důvodu je potřeba dbát na to, aby kosmetické přípravky, které dítěti aplikujete, neobsahovaly žádné toxické látky.

Na druhou stranu však pokožku ani zbytečně nenamáhejte desítkami přípravků. Stačí jich pár, ale kvalitních. S jejich pomocí udržujte pokožku v suchém a nedráždivém prostředí. Pomocí vody pravidelně omývejte obličej, ruce, hýždě a místa, která by se mohla snadno zapařit. Doporučené koupání dětí je obden.

Velmi dobrá je také masáž dětského tělíčka pomocí přírodních olejíčků. Masáž navíc pomocí doteku pomůže navázat vztah dítěte k dospělému.

Co neopomenout při péči?
Pojďme si shrnout několik „míst“, která je potřeba u dětí obzvláště pečlivě chránit.

1. Kůže novorozence jako celek:
Po narození je dítě částečně pokryto hustou mastnou látkou, která chrání kůži před plodovou vodou. Maz ale nejde odstranit obyčejnou vodou. Nejvhodnější je použít olej, a to přírodní. Nedoporučuje se použít esenciálních olejů, které mohou pokožku dráždit.

2. Opruzeniny:
Pro děti velmi bolestivá záležitost. Důležité je dítě pravidelně přebalovat a při výměně plenky umývat zadeček vodou. Vhodné jsou některé květové vody (např. heřmánek pravý a levandule).

3. Pupečník:
po porodu je přestřižen a podvázán. Zůstane z něj nevzhledný pahýlek, o který je potřeba pečovat, aby nedošlo k infekci. Stačí udržovat okolí pupíku čisté a suché. Kolem šestého až sedmého dne sám odpadne.


187A0816


Naše produkty, vhodné pro děti:

Meruňkový olej:
Je obzvláště vhodný na jemnou dětskou pokožku od novorozeneckého věku. Olej se získává z jader meruněk, které se drtí a obsahují velké množství kyseliny olejové – výživné mastné kyseliny díky této složce olej zvyšuje elasticitu a hydrataci kůže.

Aplikace: Po každé koupeli děťátka zahřejte pár kapek oleje v dlaních a naneste na ještě vlhkou pokožku a jemně vmasírujte. Olej doporučujeme nakapat i do koupele miminka. Olej dětskou pokožku ochrání před nadměrným vysušením během koupání (nutno však dbát na zvýšenou bezpečnost, protože pokožka děťátka bude kluzčí).

Mandlovo kakaové máslo:
Regeneruje, vyživuje a zklidňuje. Vhodné pro děti od narození. Kakaové máslo (ze spravedlivého obchodu, lisované za studena) má vynikající hydratační vlastnosti, zlepšuje pružnost pokožky, zjemňuje a udržuje ji přirozeně vlhkou a hebkou. BIO olej ze sladké mandle (lisovaný za studena) má výborné tišící a regenerační účinky a BIO ricínový olej (lisovaný za studena) má silně ochranné účinky a tvoří účinnou bariéru na kůži.

Aplikace: Naberte si do dlaní jenom malé množství másla a rozehřejte. Máslo se rozpustí na olej. Následně na ochranu jemné dětské pokožky doporučujeme bezprostředně po každém koupání nanést na pokožku děťátka.



(autorka článku: Andrea Snopková)

 

Design šablony vytvořil Shoptetak.cz & Tomáš Hlad.