Péče o suché ruce

Říká se, že ruce jsou naší vizitkou a vypovídají o našem vztahu k sobě samým. Současně je to část těla, která je mnohdy nejvytíženější. Je proto potřeba ji věnovat důkladnou péči. A my vám řekneme, jak na to.


upráva 1


Proč jsou ruce tolik náchylné?

Kůže rukou je každodenně vystavována nepříznivým vlivům počasí nebo dezinfekčních přípravků, které ji vysušují. Kvalitu pokožky mohou ovlivňovat také hormonální výkyvy, nezdravá strava či genetika. Zásadní roli hraje i věk nebo užívání některých léků.

I bez toho všeho však pokožka rukou stárne velmi rychle. Nejvíce citlivá a tenká je na hřbetech rukou, kde je výrazně méně mazových žláz. Všechny tyto důvody způsobují vysušení rukou, které může přerůst až v bolestivý a nepříjemný ekzém.

Není suchost, jako suchost.

Rozlišujeme tři základní stupně suchosti pokožky. A to:

1.Suchá pokožka:
Která vyvolává pocity napětí, je mírně až středně hrubá. Na tento typ suchosti doporučujeme použít krém na ruce BIO Kakaové máslo s pomerančovým olejem, který bohatě vyživuje a regeneruje pokožku rukou.

2.Velmi suchá pokožka:
Je napjatá, šupinatá a hrubší. Ztrácí svou vlhkost, začíná praskat a svědit. Na tento typ suchosti doporučujeme pravidelně používat BIO Olej ze sladké mandle, který je výborný jak na olejové zábaly, tak na péči o velmi suchou pokožku rukou a na nehty.

3.Extrémně suchá pokožka:
Je na první pohled šupinatá a extrémně napnutá. Je nepříjemná na dotek a rozpraskaná (nejčastěji na kloubech). Může se objevit mírný ekzém. Na tento typ suchosti doporučujeme používat BIO Kakaové máslo s pomerančovým olejem v kombinaci s Olejem z meruňkových jader. Je skvělý na pokožku trpící ekzémem a na ošetření pokožky rukou a loktů.


úprava 2


Jak tedy o pokožku rukou správně pečovat?
Nejprve se zaměřte na dostatečnou hydrataci. To znamená vypít denně 2-3 litry čisté vody, aby měla pokožka dostatečný příjem tekutin. V průběhu dne pak své ruce chraňte před nepříznivými vlivy (v zimě či při práci na zahradě si vezměte rukavice). Při následném mytí rukou volte přípravky přírodního původu a nepoužívejte ani horkou ani studenou vodu, spíše vlažnou.

Pravidelně používejte krém na ruce (nejen v případě, kdy už je pleť viditelně suchá). Rozhodně krém (či máslo) použijte před spaním, jelikož má přípravek čas se přes noc řádně vstřebat do nejhlubších vrstev pokožky. Vhodné je ruce zabalit do bavlněných rukavic. 

Pokud máte velmi suché ruce, použijte olejový zábal. Ten připravíte tak, že postavíte malou skleničku oleje (např. olej ze sladké mandle) do misky s horkou vodou, aby se olej prohřál. Následně ruce na 10 minut namočte do oleje a nechte vstřebat.

Jednou týdně si dopřejte i peeling rukou. Ten odstraní z kůže odumřelé buňky a pokožku krásně projasní a prokrví.

 

 

(autorka článku: Andrea Snopková)

 

Design šablony vytvořil Shoptetak.cz & Tomáš Hlad.