Jak používat přírodní oleje při péči o vlasy

Krásné a husté vlasy jsou snem nejedné z nás. I když se nám to mnohdy zdá jako nedosažitelný cíl, nevěšte hlavu. Docílit zdravých kadeří se dá, pokud používáte kvalitní přírodní kosmetiku, do které patří i přírodní oleje. My vám poradíme, jaký druh oleje zvolit pro jednotlivé typy vlasů.

pexels-photo-8142188

Při výběru olejů a jakýkoliv jiných přípravků na vlasy, bychom se neměli nechat zlákat pouze designem. V tomto případě je důležité brát v potaz složení, které produkt obsahuje (hlavně minerály a vitamíny), protože musí proniknout hluboko do struktury vlasů a tam uplatnit svůj regenerační a ochranný účinek.

Oleje, zázračné oleje

Jednoznačně jedním z nejúčinnějších způsobů, jak vlasy vyživit a dodat jim potřebné vitamíny, je používání přírodních olejů. Nenajdete v nich ani kapku chemie, ale za to obrovské množství látek od Matky přírody, které vlasy zjemní, dodají jim lesk, vitalitu a sílu.

A jak přesně na to? Jednoduše: malé množství oleje zahřejte v dlaních a aplikujte do suchých nebo vlhkých vlasů. Poté vlasy zabalte do ručníku a nechejte působit minimálně 30 minut, klidně i déle. Optimální jsou i několikahodinové aplikace nebo pokud necháte olejový zábal působit přes noc. Poté důkladně vymyjte.

Jaký olej se hodí na vaše vlasy?

1. Suché vlasy

Jsou bez lesku, na dotek působí spíše jako „sláma“ a jsou drsné. Měli bychom tedy omezit žehlení, fénování a vystavovat vlasy sluníčku. Neumývat vlasy každý den, protože tím smýváme přírodní ochranné oleje a vysušujeme vlasovou pokožka a mohou se nám začít tvořit lupy. V tomto případě jim často úplně chybí tukový film a kutikula, která uzavírá vlas a je zdrsněná. Tyto problémy bývají charakteristické hlavně pro kudrnaté a vlnité vlasy.

Oleje vhodné na suché vlasy:
Makadamový olej slouží jako ochrana před teplem a je vhodný na suché vlasy. Zabraňuje vysušování, dehydrataci, lámání a třepení konečků a vlasy vyživuje. Je bohatý na vitamíny A, B a E a také na mastné kyseliny, obzvláště kyselinu palmitoolejovou. Pečující olejové zábaly lze aplikovat dvakrát týdně, ale mějte na paměti, že méně je více, protože příliš časté mytí vlasů s velkým množství šampónu a horká voda vlasy zatěžují tím, že z vlasů odvádí další vlhkost.

2. Dehydratované vlasy

Takové vlasy mohou být bez objemu, matné, nepoddajné, často a snadněji se zacuchají, lámou a třepí se jim konečky. Z důvodu dehydratace vlasů může docházet k zvýšené produkci kožního mazu, čímž by se vlasy rychleji a více mastily.

Oleje vhodné na dehydratované vlasy:
Arganový olej bude skvělým pomocníkem. Hloubkově vyživuje a hydratuje pokožku hlavy a vlasům dodává hydrataci, sílu, lesk a pružnost. Obsahuje karoteny, fytosteroly, nenasycené mastné kyseliny a vitamín E.

3. Poškozené vlasy

Vlasy jsou křehké, suché, drsné, konečky se cuchají, lámou a odpadávají a tím pádem nemá účes stejnou délku. Tohle vše může mít za příčinu to, že jsou vlasy často barvené a zesvětlované a nedodáváme vlasům potřebnou a správnou péči. Při barvení a trvalé ondulaci nejprve utrpí vnější ochranná vrstva, která se stane porézní. Aby vydržely vlasy zdravé co nejdéle, potřebují speciální hydratační péči.

Oleje vhodné na poškozené vlasy:
Jojobový olej je ideální pro suché, poškozené vlasy a vlasy s roztřepenými konečky. Olej je výjimečný v tom, že má velmi podobné složení jako náš přirozený kožní maz, díky kterému se pokožka hlavy hydratuje a vyživuje. Obsahuje mastné kyseliny a minerály, účinnou směs vitamínu A, B, D, E a má protizánětlivé složky, které zklidňují podrážděnou pokožku hlavy.

DSC_1681-2

4. Všechny typy vlasů

Pokud vás zrovna netrápí žádný výraznější problém, ale chtěli byste svým vlasům dopřát prvotřídní zacházení, máme pro vás další eso v rukávu. Ricinový olej je vhodný pro všechny typy vlasů. Dodává jim esenciální a mastné kyseliny a vitamín E pro hydrataci, lesk, zdravý vzhled a odolnost.

Skutečná vitamínová bomba

Pro vitamínovou bombu smíchejte polovinu rozmačkaného avokáda a několik lžic za studena lisovaného ricinového oleje. Po půlhodinovém působení dochází k přirozeně vyživující ochranně vlasů a vlasové pokožky.

Jak ale na péči o konečky u dlouhých vlasů?

K ošetření konečků dlouhých pramenů a jejich snadnému rozčesávání postačí do konečků vmasírovat domácí olejovou masku vyrobenou z ricinového oleje a makadamového oleje v poměru 1:2, kterou je po chvilce potřeba důkladně vypláchnout.


(autorka článku: Andrea Snopková)

 

Design šablony vytvořil Shoptetak.cz & Tomáš Hlad.