Nechte se políbit sluncem

Deštivé počasí se konečně proměnilo v krásné slunečné dny, a proto bychom měli začít myslet na ochranu své pokožky. I když u nás nesvítí slunce, tak intenzivně jako ve Středomoří, přesto může naší pokožce pořádně ublížit. Ale nebojte se, my vám rádi poradíme, jak se správně na slunci chovat a odnést si tak z léta jen příjemné vzpomínky.


1


Co je vlastně opálení?

Snad každá žena touží po krásně opálené pokožce, ale málo kdo už ví, že bronzové zbarvení značí ochranný mechanismus kůže. Když na naši pokožku dopadá ultrafialové záření, vydávané sluncem, aktivují se pigmentové buňky zvané melanocyty. Ty následně produkují melanin (černý a hnědý pigment). Melanin poté pokožku zabarví do „sněda“ a chrání ji tak před slunečním zářením.


Slunce je potřebné, ale všeho s mírou


Pokožka při kontaktu se slunečním zářením produkuje vitamín D a proto je pro nás sluce prospěšné. Slunění nám může také pomáhat na atopický ekzém nebo lupénku.

Pokud se však kůže spálí, nastává nežádoucí stav, který si nikdo z nás nepřeje. Opakované spálení totiž může vést k rakovině kůže, nemluvě o tom, že spálení samo o sobě je velice bolestivé a v krajních případech se mohou vyskytnout i horečky a puchýře. UV záření může vyvolat také alergii, která se projevuje zarudnutím a svěděním kůže, šupinkami a pupínky.


DSC_5312


Základní rady nad zlato

Před samotným opalováním pokožku bohatě hydratujte, a to jak zvenku, tak zevnitř. Pijte dostatečné množství nejlépe čisté vody. Pro hydrataci a ochranu pokožky z venku používejte kvalitní přírodní kosmetiku, např. makadamový olejolej ze sladké mandle nebo přírodní másla lisovaná za studena, která mají rovněž vysoce hydratační účinky.

Přínosné je i použití peelingu, který pokožku zbaví odumřelých buněk a připraví tak novou, hladkou vrstvu, ideálně stvořenou ke slunění.

Jakmile vyrazíte ven, pamatujte, že naše pokožka není po zimě plně navyklá na přímé slunce, a proto ji vystavujte paprskům pozvolna a postupně. Nejlépe tak učiňte dopoledne nebo později odpoledne. Naopak se slunci vyvarujte mezi 11-15 hodinou, kdy je sluneční záření nejsilnější. Melanocyty, neboli buňky tvořící pigment, jsou v zimních měsících méně aktivní, proto nemohou ihned vytvářet větší množství melaninu. Je tedy nutné nechat pokožku na sluneční záření postupně zvyknout. 

Samozřejmostí je používání opalovacích krémů a to, i když se cíleně neopalujete. Paprsky totiž pronikají přes oblečení nebo sklo. Dostanou se k vám i ve stínu, jelikož se do těchto míst odráží pomocí povrchů kolem vás (tráva, písek, vodní plochy).

Díky opalovacím krémům a opatrnému, postupnému opalování si prodloužíme ochranu a zdraví pokožky. Zlatavé opálení sice získáte pomaleji, ale vydrží vám déle. Pokud k tomu všemu do jídelníčku zařadíte také potraviny bohaté na beta-karton, máte vyhráno. Patří mezi ně například mrkev, meruňky, meloun, batáty, rajčata nebo špenát.

Nepodceňujte však ani ochranu pokožky hlavy. Pokud muži navíc nemají vlasy, je důležité také tuto partii chránit před slunečními paprsky. Spálení sluncem a zarudlá pokožka se později objeví právě zde. Čím více pokožku slunci vystavujeme, tím je to horší. Naše tělo má omezený počet opravných enzymů, pokud však jejich množství vyčerpáme, bude poškození nevratné. Zvlášť opatrné by měly být osoby s velmi světlou kůží. Tito lidé mají blonďaté a zrzavé vlasy, jejich oči jsou zelené, modré nebo šedé, jejich pokožka je posetá pihami a nikdy nezhnědne. 


3


Jak opalovat?

Obličej:
Kůže na obličeji je slabší, než na zbytku těla a proto má tendenci se snadněji a rychleji spálit. Může také dojít k vysoušení, předčasnému stárnutí, vzniku vrásek a pigmentových skvrn. A to nejen na obličeji, ale i na celém těle. Obličej tedy namažte bohatou vrstvou opalovacího krému a aplikaci opakujte po každém otření či plavání. Když budete cítit, že se obličej začíná „chytat“ přikryjte si ho třeba kloboukem, zatímco zbytek těla budete nadále opalovat. Pleť je vhodné průběžně hydratovat. Z naší nabídky si můžete vybrat např. BIO Pleťový krém na citlivou a suchou pleť, který má regenerační účinky a podporuje schopnost přirozené hydratace pleti.

Děti:
Pokožka dětí je citlivější na sluneční záření, jelikož ještě není plně vyvinutá. Spálí se „mrknutím oka“. Proto je potřeba ji více chránit. Obecně platí zásady, že miminka a menší děti patří do stínu. U dětí je nutné používat opalovací krémy s vyšším ochranným faktorem (50+) a
pravidelně mazat (po každém plavání, hře, otření o ručník atd.). Aby nedošlo k přehřátí dětského organizmu je u dětí obzvláště důležité používat pokrývku hlavy a dodržovat pravidelný pitný režim.
Pro zklidnění, vyživení a ochranu dětské pokožky je vhodné používat hutnější přírodní másla, či krémy vyrobené z těchto másel. V naší nabídce naleznete např. BIO Mandlovo kakaové máslo, které obnovuje přirozenou rovnováhu kůže. Jedná se o vysoce hydratační balzám s přírodními antioxidanty bohatými na minerály

Těhotné ženy:
Pokožka v těhotenství je citlivější a náchylnější na tvorbu pigmentových skvrn a na spálení kůže. Proto by se mělo slunění v těhotenství omezit. Důležité je mít také zakryté bříško a myslet na to, že těhotné ženy mají vyšší tělesnou teplotu a proto u nich může dojít k rychlejšímu přehřátí. Pro prevenci vzniku pigmentových skvrn si pak z naší nabídky můžete vybrat např. BIO Olej ze šípkových semínek, který je velmi bohatý na polynenasycené esenciální mastné kyseliny a vitamín E, proto se mu přiznává schopnost regenerovat buňky.

Ale co když to s tím sluníčkem přeženu? 

Pokud se tak již stalo, je nutné pokožku ošetřit, natřít, případně schladit. Pokožka tak rychleji začne s regenerací. Pro tyto případy je vhodné pokožku ošetřit např. oleji, které mají zklidňující a zvláčňující účinky. Z naší nabídky si můžete vybrat BIO olej ze sladké mandle, který je vhodný na pokožku podrážděnou od slunce a má tišící účinky



(autorka článku: Andrea Snopková)


 

Design šablony vytvořil Shoptetak.cz & Tomáš Hlad.