Rozdíl mezi suchou a dehydratovanou pletí

Víte, že suchá a dehydrovaná pleť není totéž? 

U těchto dvou typů pleti, mohou být projevy na první pohled stejné, ale každá potřebuje něco jiného. Základním rozdílem mezi suchou a dehydratovanou pokožkou je ten, že pokožka suchá, postrádá maz, zatímco pokožce dehydratované chybí voda.

Aby naše pleť byla zdravá potřebuje dvě hlavní složky, maz a vodu. Pokud jedna z látek v pleti chybí, dochází k nerovnováze.


acne-5561750_1280

Suchá pokožka

Souvisí s nedostatečným vytvářením kožního mazu, ztenčováním vrstev kůže a následným napínáním. Dispozice k tomuto typu pleti je dána geneticky. Mazové žlázy neprodukují dostatečné množství kožního mazu, který vytváří na pleti bariéru a ochranou vrstvu, díky ní brání ztrátě vody, zároveň vyživuje pleť, chrání ji před vnějším prostředím a udržuje jí vláčnou.

Příznaky suché pokožky:
-Pokožka je hrubá na dotek

-Šupinky, prasklinky
-Svědění, pálení
-Začervenání
-Ztráta lesku
-Snadno se podráždí

Příčiny suché pokožky:
-Genetická predispozici
-Extrémní chlad či teplo
-Suchý vzduch
-Nadměrný kontakt s tvrdou vodou a UV zářením
-Pobyt v klimatizovaných prostorách

Péče o suchou pleť

Suchá pleť potřebuje obnovit ochranný hydrolipidový film, který chrání pokožku proti vnějším vlivům a aby se zabránilo ztrátě vody a nedocházelo k jejímu poškození. Je důležité dodržovat pitný režim a zdravou stravu. Důležité je i používání správné kosmetiky. Vhodné jsou zejména produkty obsahující hutnější a výživnější oleje jako jsou např. arganový, makadamový olej a másla jako bambucké či kakaové.

*

Dehydratovaná pokožky

Je způsobena změnou bariérové funkce pokožky, která už nemůže zadržovat vodu v tkáních. Může se jednat o krátkodobý ale i dlouhodobý stav. Nastat může u všech typů pleti (u suché, smíšené a překvapivě i u mastné).  Někdy je více někdy je méně viditelná. Ovlivňuje ji zejména vnitřní hydratace našeho organismu, tedy to, kolik přijímáme tekutin. Nedostatek vody se však projevuje nepříjemným pocitem v oblasti obličeje a celého těla.

Příznaky dehydratované pokožky:
-Mdlý, unavený vzhled

-Zašedlý tón pleti
-Tmavé kruhy pod očima

Příčiny dehydratované pokožky:
-Stres

-Únava
-Kouření a alkohol
-Chlad, vítr, slunce, klimatizace
-Špatný pitný režim
-Nevhodný výběr kosmetiky

Péče o dehydratovanou pleť

Doporučuje se omezit alkohol a kofein, jíst čerstvou zeleninu a nejlépe ovoce, které má vysoký obsah vody. Dodržovat pitný režim, podpořit kvalitu spánku, omezit stres. A samozřejmě podpořit hydrataci pleti vhodnou kosmetikou, která podporuje schopnost přirozené hydratace pleti a napomáhá udržovat její pružnost, vláčnost a elasticitu. V tomto případě jsou rovněž velice vhodné produkty obsahující oleje, které se zároveň dobře vstřebávají jako např. olej z meruňkových jader, sladké mandle, olej ze šípkových semínek a zlatý jojobový olej, které doporučujeme kombinovat s vámi oblíbenou květovou vodou.


pexels-photo-3762562

Z naší nabídky si můžete vybrat:

Na suchou pleť:

-BIO Pleťový krém na citlivou a suchou pleť
-BIO Pleťový krém na extra výživu
-BIO Makadamový olej
-BIO Arganový olej

Na hydrataci pleti:
-BIO Olej ze sladké mandle
-BIO Olej ze šípkových semínek
-Olej z meruňkových jader
-BIO Zlatý jojobový olej


(autorka článku: Andrea Snopková)


Design šablony vytvořil Shoptetak.cz & Tomáš Hlad.