Proč je výběr oleje tak důležitý?

V dnešní uspěchané době zažívá návrat k přírodě a k přírodní kosmetice velký boom.

A právě přírodní oleje tvoří srdce celé přírodní kosmetiky. Ale jak se v nich orientovat? Na co si dávat pozor a jak vybrat ten správný?

Ať se lépe zorientujete a aby jste vybrali ten správný olej pro Vaše potřeby, nabízíme Vám základní přehled rozdělení a zpracování olejů od minerálních olejů, získávaných z ropy, až po ty skutečně přírodní a nejkvalitnější BIO oleje lisované za studena.


oil-monahans-texas-sunset-70362


1. Rozdělení olejů podle původu surovin

Minerální olej a vazelína

Jinak nazývaný také ropný olej nebo Parafínový olej (Paraffinum Liquidum) a Bílá vazelína (Petrolatum), Parafín nebo Parafínový vosk jsou jakékoliv variace vyšších alkanů a cyklických parafinů z ropných zdrojů. Minerální olej je bezbarvý, průhledný a bezodórový olej, který se podobně jako vazelína získává převážně jako vedlejší produkt při frakční destilaci ropy, tj. při získávání primárních surovin, například ropných plynů, benzínu, nafty.

Ropné produkty jako Minerální olej a Vazelína jsou vůbec jedny z nejlevnějších ingrediencí používaných v kosmetice a nahrazují o mnoho hodnotnější přírodní / rostlinné oleje.

Na pokožce vytváří vodotěsný, neprodyšný film, pod kterým pokožka nemůže dýchat a ztrácí tak své přirozené funkce, jako je obnova kolagenu a schopnost hydratace.


Přírodní / rostlinný olej

Přírodní nebo jinak řečeno rostlinné oleje jsou unikátní přírodní prostředky, které obsahují množství výživově hodnotných látek a které naopak neobsahují žádné chemické přísady, které by zatěžovaly pokožku.

Díky svým vlastnostem jsou velmi vhodné na každodenní ošetření pleti a pokožky celého těla, na ošetření pokožky novorozených dětí, pomohou utišit citlivou až přecitlivělou pokožku a mohou také pomoci ke zlepšení stavu různých ekzémů a lupenky.

Lze je používat na hydrataci a výživu pokožky místo pleťového a tělového krému, na vlasové zábaly pro zlepšení pružnosti a lesku vlasů a regeneraci vlasových konečků a na regeneraci řas a nehtů.


BIO / Organický olej

BIO nebo organické oleje jsou oleje získávané ze semen, jader a plodů rostlin, pěstovaných podle norem ekologického zemědělství. Ekologické zemědělství je definováno jako hospodaření s šetrným vztahem k půdě, rostlinám, zvířatům a celkově k přírodě bez používání umělých látek a hnojiv, chemických přípravků a postřiků, hormonů a geneticky modifikovaných rostlin. A díky respektování přírodního koloběhu jsou rostliny vysoce hodnotné a kvalitní.

BIO oleje mají nejčistší původ a jsou vyráběny pouze z pečlivě vybraných rostlin, což zaručuje jejich špičkovou kvalitu.

Obsahují nejvyšší možné množství bioaktivních látek, vitamínů a minerálů a pronikají až do nejhlubších vrstev pokožky. Celkově působí blahodárně, regenerují pokožku, posilují její odolnost a pomáhají zachovat její zdravý vzhled.


blur-close-up-focus-256259


2. Rozdělení olejů podle způsobu zpracování

Rafinované oleje 

Rafinované oleje jsou přírodní / rostlinné oleje, získávané extrakcí za využití vysokých teplot a chemických rozpouštědel.

Tyto postupy zabezpečují o mnoho vyšší výtěžek, a proto jsou daleko levnější než oleje lisované za studena.

Avšak při extrakci organickými rozpouštědly za vysokých teplot vzniká řada páchnoucích a toxických látek. Tyto látky se spolu se zbytky organických rozpouštědel odstraňují rafinací. Tímto postupem se však z oleje odstraní i všechny cenné látky, vitamíny a antioxidanty a zůstává jen čistý tuk bez chuti, vůně a téměř bez barvy.

I takto získávané oleje jsou bohužel běžně používané v přírodní kosmetice.

Výhodou je jejich poměrně nízká cena, ale i o mnoho vyšší kvalita a lepší vlastnosti na pokožku než mají minerální oleje a vazelína. Používají se také do kosmetických směsí, v nichž je vyžadován olejový základ bez vůně a barvy.

Jejich nevýhodou však zůstává to, že neobsahují žádné výživné a cenné látky, které se přirozeně vyskytují v semenech, jádrech a plodech rostlin, z kterých se získávají.


Panenské oleje / Oleje lisované za studena


Naopak panenské oleje neboli oleje lisované za studena jsou oleje, které se získávají šetrným lisováním semen, jader a plodů rostlin.

Lisování za studena je nejstarší a zároveň nejšetrnější postup získávání oleje z rostlin.

Lisování probíhá za nízkých teplot (do 38 °C), bez extrakčních činidel a následné rafinace.

Takto vylisovaný olej si zachovává maximum cenných látek v přirozeném stavu, jako jsou mastné kyseliny, v oleji rozpustné vitamíny, zejména vitamín E, a další hodnotné látky, které se nacházely v původní rostlině. 

Nevýhodou lisování za studena je nízký výtěžek z lisování. Proto jsou oleje lisované za studena hodnotnější, ale i výrazně dražší než oleje rafinované.


glass-5166844_1280

Není olej jako olej

V praxi je způsob zpracování semen, jader a plodů rostlin stejně tak důležitý jako kvalita surovin, ze kterých se olej zpracovává.

Z uvedeného jasně vyplývá, že nemá smysl připlácet za přehřátý rafinovaný olej v BIO kvalitě, protože po takovém způsobu zpracování surovin si olej nezachovává své hodnotné látky.

Lepší je zvolit panenský olej neboli olej lisovaný za studena v běžné kvalitě, který si v největší míře zachovává své nejlepší účinky.

A
pokud své pleti chcete opravdu dopřát to nejlepší, nejcennější a nejúčinnější, pak jednoznačně sáhněte po BIO oleji lisovaném za studena, který v sobě propojuje to nejlepší z BIO surovin a z jejich kvalitativně nejšetrnějšího způsobu zpracování - lisování za studena


(autor: Andrea Snopková)

Design šablony vytvořil Shoptetak.cz & Tomáš Hlad.